ΠανΠολίτη CyLing

Η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου φιλοξενείται στον κύκλο διαλέξεων του Πανεπιστημίου του Πολίτη για το 2016 που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick. Ο κύκλος διαλέξεων φέρει τον γενικό τίτλο «Ελληνική γλώσσα – Κυπριακή διάλεκτος». Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού και θα είναι ανοικτές στο κοινό.

Στόχος των διαλέξεων είναι να παρουσιάσουν με εκλαϊκευμένο και προσιτό τρόπο τα πορίσματα γλωσσολογικών ερευνών που επικεντρώνονται στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας με έμφαση στη νεοελληνική κοινή και στην κυπριακή διάλεκτο. Οι διαλέξεις υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις για να μελετήσουν ποικίλα γλωσσικά φαινόμενα τόσο διαχρονικά όσο και συγχρονικά. Οι εισηγήτριες/ητές είναι γλωσσολόγοι, πανεπιστημιακοί και ερευνήτριες/ητές, μέλη της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Ο κύκλος διαλέξεων αρχίζει την Τρίτη, 29 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα με τη διάλεξη «Η προφορά της ελληνικής γλώσσας: η εξέλιξή της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» του δρος Σπύρου Αρμοστή, Ερευνητικού Συνεργάτη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στη διάλεξή του ο Σπύρος Αρμοστής πραγματεύεται το θέμα της προφοράς της ελληνικής, διαπιστώνοντας καταρχάς ότι η διαχρονικά διαφορετική προφορά της ελληνικής γλώσσας μπορεί μεν να αποτελεί κοινό τόπο για την επιστήμη της Γλωσσολογίας, δεν φαίνεται, όμως, να είναι ευρύτερα γνωστή. Η χρήση της αλφαβητικής γραφής, της οποίας η εικονική απόδοση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ίδια για περισσότερο από δυόμισι χιλιετίες, δημιουργεί ένα αίσθημα οικειότητας με παλαιότερες μορφές της γλώσσας που συσκοτίζει το γεγονός ότι οι αξίες των γραφημάτων άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου. Η διάλεξη υιοθετεί μια διαχρονική οπτική εστιάζοντας στις κυριότερες φωνητικές αλλαγές που έχουν γίνει στην ελληνική γλώσσα και εξηγώντας τη διαδικασία αναγνώρισης και μελέτης των αλλαγών αυτών.

 

Ο Σπύρος Αρμοστής σπούδασε Κλασικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από όπου αποφοίτησε το 2005. Συνέχισε τις σπουδές του στη Θεωρητική Γλωσσολογία (με ειδίκευση στη Φωνητική) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Αγγλία), από όπου απέκτησε MPhil (2006) και PhD (2011). Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα τη φωνητική των διπλών συμφώνων στην κυπριακή ελληνική. Έχει εργαστεί ερευνητικά και διδακτικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Φωνητικής, της Φωνολογίας, των Συστημάτων Γραφής, και της Ιστορίας της ελληνικής γλώσσας· ιδιαίτερη έμφαση στη μέχρι σήμερα έρευνά του έχει δοθεί στη μελέτη της κυπριακής ελληνικής. Αυτό το διάστημα εργάζεται και ως ερευνητής σε πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα την καταγραφή της κυπριακής μαρωνιτικής αραβικής. Τέλος, ένα δευτερεύον ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι και η αρχαία ελληνική μουσική.