Β΄ Κύκλος διαλέξεων Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου
«Ελληνική γλώσσα και γλωσσολογία»
Νοέμβριος 2014 – Μάιος 2015
Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με γενικό τίτλο Ελληνική γλώσσα και γλωσσολογία που διοργανώνουν η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Πάφου, η κα Μαριάννα Κατσογιάννου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η γλωσσική τεχνολογία στην υπηρεσία της ελληνικής γλώσσας», την Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 στις 7:00 μ.μ στο οίκημα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, οδός Αθηνάς 41-43 στην Πάφο.

Στη διάλεξή της, η κα Κατσογιάννου θα αναφερθεί στη γλωσσική τεχνολογία, το σύνολο δηλαδή των κλάδων που ενδιαφέρονται για την ηλεκτρονική επεξεργασία της ανθρώπινης γλώσσας, προφορικής και γραπτής, την αναγνώριση και την παραγωγή πληροφορίας εκφρασμένης σε ανθρώπινη γλώσσα. Το καθαρά τεχνολογικό μέρος ασχολείται με την ανάπτυξη υπολογιστικών μοντέλων, ενώ η γλωσσολογική συνιστώσα σχετίζεται με τη μελέτη και την περιγραφή των μηχανισμών του ανθρώπινου εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την κατανόηση και την παραγωγή της γλώσσας. Η κα Κατσογιάννου θα εξετάσει με ποιους τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία αυτή στη στήριξη και την ανάπτυξη των γλωσσικών πόρων στα ελληνικά καθώς και τις εφαρμογές που μπορεί να έχει σε διάφορες περιοχές της ανθρώπινης δραστηριότητας που επικεντρώνονται στη γλώσσα, π.χ. μετάφραση, επιμέλεια κειμένων, παραγωγή λεξικών κ.λπ.

Η Μαριάννα Κατσογιάννου σπούδασε Γαλλική και Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γλωσσολογία και Γλωσσική Τεχνολογία στη Γαλλία (Πανεπιστήμια Paris V και Paris VII). Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Εργαστήριο Γλωσσών και Πολιτισμών Προφορικής Παράδοσης (LACITO – Παρίσι) και στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (Αθήνα). Υπήρξε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λεξικογραφίας και είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ-Αθήνα). Από το 2002 διδάσκει στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Λεξικολογίας/Λεξικογραφίας, της Φωνητικής, της Διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, της Ενδογλωσσικής ποικιλότητας στην ελληνική γλώσσα, της Ορολογίας και των Νοηματικών γλωσσών.

Οι διαλέξεις του 2ου κύκλου διαλέξεων με γενικό θέμα «Ελληνική γλώσσα και γλωσσολογία» είναι ανοικτές για το κοινό και για όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τη γνώση της ελληνικής, αφού περιγράφουν και αναλύουν γλωσσικά φαινόμενα με απλό, κατανοητό και τεκμηριωμένο τρόπο.

Οι διαλέξεις προσεγγίζουν την ελληνική γλώσσα στη συγχρονική και στην ιστορική της διάσταση. Οι εισηγητές και οι εισηγήτριες είναι γλωσσολόγοι, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, μέλη της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο 26818560.

Β κύκλος Διαλέξεων_4η Διάλεξη_Δελτίο Τύπου.pdf

Πρόσκληση_Β κύκλος_4η Διάλεξη_2014-15.pdf