Β ́ Κύκλος διαλέξεων Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου «Ελληνική γλώσσα και γλωσσολογία» Νοέμβριος 2014 – Μάιος 2015
Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με γενικό τίτλο Ελληνική γλώσσα και γλωσσολογία που διοργανώνουν η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Πάφου, η κα Νάντια Χατζοπούλου θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ψευδόφιλα μεταξύ κοινής νέας ελληνικής και κυπριακής ή αλλιώς ‘Πώς γίνεται να σου αρέσει το βαρετό ροκ;’», την Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 στις 7:00 μ.μ στο οίκημα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, οδός Αθηνάς 41-43 στην Πάφο.

Στη διάλεξή της, η κα Χατζοπούλου θα αναφερθεί στο φαινόμενο των ψευδόφιλων, λέξεων δηλαδή που ανήκουν σε διαφορετικές γλώσσες ή γλωσσικές ποικιλίες και έχουν όμοια, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, μορφή (σημαίνον) και διαφορετική σημασία (σημαινόμενο). Πρόκειται για φαινόμενο συνηθισμένο που εμφανίζεται σε όλες τις γλώσσες και έχει ερευνηθεί ιδιαιτέρως, κυρίως μεταξύ των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Η ομιλία επικεντρώνεται στα ψευδόφιλα ανάμεσα στην κυπριακή και την κοινή νέα ελληνική, παρουσιάζοντας και αναλύοντας πολλά κατατοπιστικά παραδείγματα, καθώς και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που έγινε σε γυμνάσια της Λευκωσίας.

Η Νάντια Χατζοπούλου σπούδασε ελληνική φιλολογία με κατεύθυνση στη Γλωσσολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Freie Universitaet του Βερολίνου. Έχει, επίσης, μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη διερμηνεία συνεδρίων. Από το 2004 εργάζεται ως φιλόλογος σε γυμνάσια και λύκεια της επαρχίας Λευκωσίας και Λάρνακας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Λεξικολογίας και της Λεξικογραφίας, της Κοινωνιογλωσσολογίας, της Ιστορικής γλωσσολογίας και της Διαλεκτολογίας.

Οι διαλέξεις του 2ου κύκλου διαλέξεων με γενικό θέμα «Ελληνική γλώσσα και γλωσσολογία» απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και άτομα που ασχολούνται με τη διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής, δεύτερης ή ξένης γλώσσας, δημοσιογράφους, διαφημιστές, διορθωτές, μεταφραστές και άλλους επαγγελματίες της γλώσσας με ειδικό ενδιαφέρον στην ελληνική. Απευθύνονται, επίσης, σε όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τη γνώση της ελληνικής, αφού περιγράφουν και αναλύουν γλωσσικά φαινόμενα με απλό, κατανοητό και τεκμηριωμένο τρόπο. Οι διαλέξεις προσεγγίζουν την ελληνική γλώσσα στη συγχρονική και στην ιστορική της διάσταση. Οι εισηγητές και οι εισηγήτριες είναι γλωσσολόγοι, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, μέλη της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο 26818560.

Β κύκλος Διαλέξεων_3η Διάλεξη_Δελτίο Τύπου.pdf

Πρόσκληση_Β κύκλος_3η Διάλεξη_2014-15.pdf