Με στόχο να προβάλει την αξία της πολυγλωσσίας και να προωθήσει τη γλωσσική πολυμάθεια, το Συμβούλιο της Ευρώπης καθιέρωσε την 26η Σεπτεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών εορτάζεται και φέτος με πληθώρα εκδηλώσεων που διοργανώνουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί σύλλογοι, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, κοινότητες και άλλοι φορείς, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών με ολοήμερη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σήμερα Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014.

Η εκδήλωση παίρνει τη μορφή ολοήμερης περιήγησης στα γλωσσικά μονοπάτια της Ευρώπης με

τρεις διαφορετικές αλλά συναφείς εκδηλώσεις:

το πανηγύρι γλωσσών όπου πρεσβείες και πολιτιστικά και γλωσσικά ιδρύματα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (British Council, Institut Français, Goethe Institut, Instituto Cervantes κ.ά.) πληροφορούν και ευαισθητοποιούν τους επισκέπτες στο θέμα της εκμάθησης ξένων γλωσσών και τους διασκεδάζουν με ποικίλες γλωσσικές δραστηριότητες.

σειρά μίνι διαλέξεων με θέμα την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την προστασία των μειονοτικών και ολιγότερο ομιλούμενων γλωσσών της Κύπρου.

στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το μέλλον των γλωσσικών επαγγελμάτων» όπου επαγγελματίες της γλώσσας (μεταφραστές, διερμηνείς, δάσκαλοι γλωσσών κ.ά.), ερευνητές και πανεπιστημιακοί που ασχολούνται με τους τομείς της υπολογιστικής  γλωσσολογίας, της διδασκαλίας γλωσσών, της ορολογίας, της διερμηνείας, της μετάφρασης και της διδασκαλίας της μετάφρασης, συζητούν τα προβλήματα και τις προκλήσεις των γλωσσικών επαγγελμάτων στο σύγχρονο κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μπορείτε να συμβουλευθείτε την ιστοσελίδα της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου στη διεύθυνση https://cyling.org/ ή την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου στη διεύθυνση http://www.ucy.ac.cy/el/

Ενημερωτικό Δελτίο (pdf)